Om du är arbetslös är det inte alltid lätt att veta vad du ska göra. Att förstå vilka rättigheter du har och hur du söker ekonomiskt stöd kan upplevas som en utmaning. I denna artikel kommer vi att förklara hur du kan hantera denna situation och ta tillvara på de möjligheter som finns. Vi hjälper dig förstå allt från Arbetsförmedlingen till Akassa och Alfakassan, samt ge en checklista för att hjälpa dig att hålla koll på alla steg du bör ta.
Att anmäla sig som arbetslös
När man ska anmäla sig som arbetslös till Arbetsförmedlingen för att söka jobb och få stöd i jobbsökandet, kan du ta hjälp av vår lista som ger dig insyn i hur det går till steg för steg:
Skapa ett konto på Arbetsförmedlingens webbplats: Gå till Arbetsförmedlingens webbplats och skapa ett konto. Du kan göra detta genom att klicka på “Skapa konto” och följa instruktionerna på skärmen. Du kommer att behöva ange personliga uppgifter, såsom namn, adress och personnummer.
Registrera dig som arbetssökande: När du har skapat ett konto kan du logga in och registrera dig som arbetssökande. För att göra detta, klicka på “Registrera dig som arbetssökande” och följ instruktionerna på skärmen. Du kommer att behöva ange information om dina tidigare arbeten och utbildning.
Boka ett möte med Arbetsförmedlingen: När du har registrerat dig som arbetssökande kommer du att behöva boka ett möte med Arbetsförmedlingen. Detta möte kan även hållas via telefon, och är viktigt eftersom det ger dig möjlighet att prata med en handläggare som kan hjälpa dig att hitta jobb och ge råd om hur du kan söka jobb på bästa sätt.
Förbered dig inför mötet: Innan mötet är det en bra att förbereda sig genom att tänka igenom vad du vill ha hjälp med och vad för jobb du är intresserad av. Du kommer även få frågan o vilka kompetenser du besitter som kan hjälpa dig i arbetet, vilket kan vara bra att lista upp i förväg så du slipper tänka på dessa i stunden. Det kan också vara bra att ha förberett ditt CV och andra relevanta dokument till mötet.
Gå på mötet: När det är dags för mötet, se till att vara i tid och vara beredd att diskutera dina jobbsökningsbehov och mål med handläggaren. Handläggaren kommer att hjälpa dig att skapa en plan för din jobbsökning och ge råd om hur du kan öka dina chanser att få ett jobb.
Genom att följa dessa steg och samarbeta med Arbetsförmedlingen kan du öka dina chanser att hitta ett jobb och få stöd under tiden du söker efter arbete.
Att söka ersättning som arbetslös
Om du är arbetslös har du möjlighet att få ekonomiskt stöd från Försäkringskassan, a-kassa och Alfakassan. För att få ersättning måste du först anmäla dig som arbetslös. Du måste också skicka in aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen för att bekräfta att du möter de kriterier som sattes under ditt möte med handledaren. Därefter måste du ansöka om grundersättning eller andra typer av ersättning. Läs mer om vad som krävs och vilka rättigheter du har till ersättning som arbetslös hos oss, eller hör av dig till oss så hjälper vi dig förstå hur det fungerar.
Begära arbetsgivarintyg
För att få ersättning från din a-kassa behöver du ett arbetsgivarintyg från din tidigare arbetsgivare. Du har enligt lag rätt att begära arbetsgivarintyg från din tidigare chef, vilket även facket kan hjälpa dig få tag på om din tidigare arbetsgivare nekar dig ett sådant. Detta dokument fungerar som bevis för att du varit anställd under en bestämd tid, och ska även innehålla information så som lön, längre frånvaro, vad för anställning du haft och hur anställningen upphörde. Med det menas att dokumentet ska klargöra om din arbetslöshet beror på egen uppsägning, att anställningsavtalet löpt ut eller om det skett en uppsägning av annat skäl.
Dags att söka jobb
Att söka jobb som arbetslös kan kännas överväldigande och utmanande, men det finns många sätt att ta itu med detta och öka dina chanser att hitta ett jobb. Nedan följer några tips för att söka jobb som arbetslös:
Använd platsbanken: Som arbetslös kan du använda dig av Arbetsförmedlingens plattform Platsbanken för att hitta lediga jobb. Du kan registrera dig som arbetssökande på deras webbplats, och få hjälp med att hitta lämpliga jobb i önskat område utifrån din kompetens och erfarenhet.
Andra jobbsökningswebbplatser: Utöver platsbanken finns det ett flertal andra webbplatser som specialiserar sig på att annonsera lediga jobb. Du kan söka efter sådana webbplatser på internet, och kan i vissa fall även hitta lediga jobb utannonserade hos rekryteringsföretag.
Kontakta företag direkt: En annan vanlig strategi är att direkt kontakta företag som du är intresserad av att arbeta för och se om de har lediga jobb via en så kallad intresseanmälan. Du kan skicka in din ansökan och CV direkt till företaget eller ringa dem för att höra om de har några jobböppningar, vilket även godkänns av Arbetsförmedlingen när du skickar in din aktivitetsrapport.
Nätverka: Att nätverka är ett bra sätt att lära känna människor som kan hjälpa dig att hitta jobb. Du kan delta i yrkesorganisationer, delta i evenemang och seminarier eller använda sociala medier för att bygga relationer med andra som kan hjälpa dig att hitta jobb.
Utnyttja givna resurser: Som arbetslös har du tillgång till resurser som kan hjälpa dig i din jobbsökning, inklusive Arbetsförmedlingen och andra organisationer som erbjuder stöd till arbetslösa. Du kan få hjälp med att skapa en CV, skriva personliga brev, förbereda dig för intervjuer och mer.
Att göra som arbetslös – Checklista och sammanfattning
- Skriv in dig hos Arbetsförmedlingen
- Boka möte med handläggare och fram till en plan
- Se till att ha ett färdigt arbetsgivarintyg från tidigare arbetsgivare
- Skicka in ansökan till a-kassa eller annan ersättning
- Se till att ha ett CV uppdaterat, samt portfolio om detta krävs
- Börja söka jobb och rapportera aktivitet till Arbetsförmedlingen
- När du fått ett jobb är det viktigt att du registrerar detta hos Arbetsförmedlingen.
Notera att Arbetsförmedlingen erbjuder särskilda program om du har svårigheter att få jobb eller om du behöver visst stöd för att komma ut i arbetslivet. Vi assisterar exempelvis Arbetsförmedligen genom att erbjuda tjänsten Rusta och Matcha till de som är behöriga detta, för att förse arbetssökande med hjälpsamma verktyg.
Vanliga frågor och svar
Hur skriver man in sig på Arbetsförmedlingen?
Du kan enkelt skriva in dig hos arbetsförmedlingen via deras hemsida. Har du inte tillgång till denna kan du även besöka något av deras kontor du hittar i de flesta städer här i Sverige för personlig hjälp.
Måste man skriva in sig på Arbetsförmedlingen första dagen?
Du som söker ersättning får endast detta från den dagen du skriver in dig hos Arbetsförmedlingen. Det finns inga krav på hur snabbt du ska skriva in dig, men du får ingen ersättning för tiden som går mellan din uppsägning och datumet du skriver in dig.
Hur många jobb måste man söka enligt Arbetsförmedlingen?
Mängden jobb du ska söka bestäms under ditt möte med Arbetsförmedlingen efter att du skrivit in dig. Denna mängd baseras på hur många lediga jobb som ligger utannonserade inom ditt område när mötet hålls.