Kläder arbetsintervju - nyckeln till ett bra första intryck

Som vi alla vet är det första intrycket viktigt – inte minst på jobbet. Att välja rätt kläder inför arbetsintervjun kan ge dig bättre självförtroende och öka dina chanser att bli anställd. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips på hur du klär dig både professionellt och stilsäkert inför arbetsintervjun – oavsett vilken bransch du söker jobb inom.

 

Så väljer du rätt plagg – 4 tips

1. Klä dig efter företag och bransch

Det första och viktigaste steget är att undersöka vilken typ av klädsel som är lämplig för jobbet du söker. Är det en tjänst inom till exempel finans och juridik är en formell klädsel mer passande, medan tech och andra branscher inte har några specifika krav. Det bästa sättet att ta reda på detta är att kolla upp företaget och branschen för att skapa dig en bild av vilka kläder du ska välja.

2. Var professionell

Oavsett vilken bransch du söker jobb inom bör du alltid sträva efter en kombination av plagg som framhäver din professionella sida. Välj kläder som sitter bra, är bekväma och inte är för tajta, korta eller avslöjande. Obekväma eller avslöjande kläder kan vara distraherande, både för dig och för intervjuaren.

3. Det sitter i detaljerna

Små detaljer gör stor skillnad, speciellt vid första intrycket. Se därför till att dina kläder är hela, rena och gärna välstrukna. Välj ett par bekväma skor och gör rent dem. Om du vill bära accessoarer som klocka och smycken bör dessa vara diskreta.

4. Kom ihåg att vara dig själv

Kläder är en viktig del av vår identitet och det viktigaste är att du känner dig bekväm i de kläder du väljer till arbetsintervjun. Det kommer att märkas om du inte känner dig som dig själv. Låt inte kläderna ta över, utan håll det på en lagom professionell nivå.

 

Kläder för arbetsintervju – kvinna

Givetvis varierar klädkod och förväntningar på klädseln beroende på vilken bransch du söker jobb inom. För intervjuer inom bank, juridik och hotell är det vanligt med en byxdress i mörka färger, medan jobb inom förskola, vård och omsorg och service inte har lika höga krav på formell klädsel.

Stilsäkra tips

Blus och byxor: En stilsäker kombination av byxor och topp ger ett avslappnat men stilrent intryck. Välj plaggen med omsorg, gärna en ljusare topp och ett par mörkare byxor.

Kjol: En längre kjol upplevs som elegant och är vanligt förekommande vid jobbintervjuer. Tänk dock på att välja en knälång kjol för att se professionell ut.

Skor: Välj skor som passar din klädsel i övrigt, men gärna ett par som är bekväma, hela och rena. Undvik smutsiga sneakers och sandaler.

 

Kläder för arbetsintervju – man

Vanligtvis ses kostymen som en typisk klädsel inför arbetsintervju, och då gärna i en mörk färg med en ljus skjorta. Om du vet med dig att klädkoden på arbetsplatsen är mer avslappnad kan det räcka med ett par mörka byxor, en ljus skjorta och kanske en snygg accessoar som en klocka eller ett bälte.

Några stilsäkra tips

Kostym: En klassisk mörkblå eller grå kostym i mörkblå är ett säkert kort, men se till att den sitter bra och att både skjorta och eventuell slips matchar väl.

Skjorta: Välj en skjorta som passar till kostymen eller byxorna, gärna i en ljus färg som vit. Kom ihåg att stryka skjortan kvällen innan för att undvika skrynklor.

Skor: Välj ett par stilrena skor som är hela, rena och går bra ihop med övrig klädsel. Välj hellre ett par bekväma än ett par skor som sitter illa.

 

Kläder arbetsintervju sommar

Inför och under sommaren kan det vara lockande att klä sig mer lätt och i kläder med svalare material, men det är fortfarande lika viktigt att framstå som professionell under jobbintervjun. Här tipsar vi om hur du kan klä dig bekvämt och snyggt även under de hetaste sommardagarna – utan att kompromissa med din professionalism.

Klädtips

Byxor och överdel: Välj ett par mörkare byxor i svalare material som bomull eller linne, och en överdel i ljusare färg och i ett svalkande material som linne, chiffong eller siden.

Kostym/klänning: En ljus kostym eller en linnekostym passar bra för varma dagar, liksom en längre, enfärgad klänning i ett lätt material som inte sitter för tajt.

Skor: Bekväma skor är att föredra framför sandaler, tofflor eller flipflops.

 

Tänk på färgers betydelse

Undvik att använda för många starka färger i din klädsel inför en jobbintervju. Tänk efter en extra gång innan du väljer färg, då olika färger kan ha olika betydelse och skapa olika intryck.

Neutrala färger

Svart: Klassisk färg som alltid funkar, men tänk på att gärna bryta av det svarta med en ljusare färg. Svart kan associeras både med elegans och professionalism, men också med makt och överlägsenhet.

Grå: Grått är en sofistikerad och neutral färg som signalerar tillförlitlighet och kompetens. Passar bra för jobb inom administration, sälj och kundtjänst.

Vit: Vita plagg kan signalera oskuld, optimism och kreativitet. Bör undvikas om du har ett väldigt ljust pigment, välj då istället en mörkare färg. Passar bra för jobb inom vård, utbildning och design.

Beige: Beige är en varm och neutral färg som signalerar stabilitet och jordnära egenskaper. Passar bra för jobb inom jordbruk, hantverk och servicebranschen.

Övriga färger

Blå: Blått är en lugn och pålitlig färg som kan förknippas med lojalitet och förtroende. Dessutom är det en färg som finns i många nyanser och de flesta passar i. Utmärkt för jobb inom IT, teknik och ingenjörskonst.

Grön: Grönt är en varm och balanserad färg som signalerar tillväxt, kreativitet och harmoni. Passar bra för jobb inom miljö, marknadsföring och PR.

Lila: Lila är en kreativ och lyxig färg som signalerar ambition, mystik och kreativitet. Passar bra för jobb inom design, konst och media.

Röd: Röd är en stark och energisk färg som signalerar ledarskap och beslutsamhet. Kan vara passande för jobb inom försäljning, marknadsföring och entreprenörskap.

Dela:

Fler nyheter

Hitta din väg framåt

Alla människor är olika. Det är också behoven. Därför erbjuder vi tjänster inom en mängd olika områden. Här kan du enkelt hitta ett område som passar just dina behov. Hur kan vi hjälpa dig?

Hej! Vad vill du göra?
Söka jobb Rekrytera Få hjälp att hitta jobb Kontakta oss