Samhällsorientering och integration hos EnRival

Vad är aktivitetsstöd?

Aktivitetsstöd är en ekonomisk ersättning du kan nyttja om du deltar i något av Arbetsförmedlingens program. Detta stöd betalas ut löpande under de månaderna du deltar.

Ansöka om aktivitetsstöd

När du ska ansöka om aktivitetsstöd är det försäkringskassan du hör av dig till. Ansökningen sker varje kalendermånad, efter den månad du ansöker för och görs enklast på Försäkringskassans hemsida, vilket du måste göra mellan den 1:a och 7:e varje månad. Skulle din ansökan komma in senare än så måste du även skicka in en blankett med förklaring varför du inte kunde skicka in din ansökan i tid. I vissa fall kan du få ditt aktivitetsstöd godkänt ändå.

Hur mycket får man i stöd?

Vad du får i aktivitetsstöd beror på tre huvudsakliga faktorer:

  • Är du över 25 år?

Är du över 25 år får du aktivitetsstöd motsvarande 225 kr/dag, vilket du endast kan få för fem dagar per vecka.

  • Har du gått ut gymnasiet?

Har du gått ut gymnasiet får du 168 kr/dag, vilket i detta fall kallas utvecklingsersättning. Skulle det vara så att du inte avslutat en utbildning på gymnasienivå landar ditt aktivitetsstöd på 57 kr/dag, tills den 1:a juli året du fyller 20, därefter höjs ersättningen till 168 kr/dag.

Aktivitetsstöd efter A-kassa

Du som är över 25 och behörig till A-kassa får då lika mycket i aktivitetsstöd per dag som du får i ersättning från din A-kassa. Om du är myndig, men under 25 år är ditt aktivitetsstöd 80% av din A-kassa de första hundra dagarna, sedan 70% i ytterligare 100 dagar, och slutligen 65% från dag 201.

Skulle du få slut på dagar hos din A-kassa får du fortfarande lika mycket i aktivitetsstöd som A-kassans lägsta nivå, detta förutsatt att du fortfarande står skriven hos din A-kassa.

Aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning?

Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning betalas båda ut av försäkringskassan till dig som deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen. Den stora skillnaden är att medans aktivitetsstöd vänder sig mot personer som är 25 år eller äldre, så är utvecklingsersättning riktat mot de som är mellan 18 och 24.

Anmälan av sjukdom

Skulle det vara så att du blir sjuk under den tiden du står skriven i ett program hos Arbetsförmedlingen med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning? Skulle detta hända är det bara att anmäla din sjukfrånvaro till Arbetsförmedlingen och höra av dig till eventuella personer inblandade i ditt program som du bokat möte med. Därefter skriver du helt enkelt i din ansökan om stöd vilka dagar du varit sjuk.

Notera att första dagen du är sjuk är en så kallad karensdag som du inte får ersättning för. Skulle du sedan vara sjuk i mer än 7 dagar måste du skicka ett läkarintyg till arbetsförmedlingen för att behålla din ersättning.

Dela:

Fler nyheter

Hitta din väg framåt

Alla människor är olika. Det är också behoven. Därför erbjuder vi tjänster inom en mängd olika områden. Här kan du enkelt hitta ett område som passar just dina behov. Hur kan vi hjälpa dig?

Hej! Vad vill du göra?
Söka jobb Rekrytera Få hjälp att hitta jobb Kontakta oss