Sök jobb utan erfarenhet

Söka jobb utan erfarenhet

Hur får man jobb utan erfarenhet?

Att få jobb utan erfarenhet kan vara en utmaning, men kom ihåg att även de mest erfarna inom branschen började på samma sätt – så varför kan inte du göra samma sak? Det finns såklart aspekter som kan försvåra ditt jobbsökande, men likväl finns det verktyg och knep som kan underlätta sökandet. Vi på EnRival kan exempelvis hjälpa till genom att nyttja vårt stora kontaktnät eller hitta en utbildning som passar dig. Här och nu börjar vi med att dela med oss av våra bästa tips när du söker jobb utan erfarenhet.

Bredda din uppfattning av erfarenhet

Det första du ska göra är att bredda din bild av vad erfarenhet innebär. Att söka jobb utan erfarenhet betyder inte att du inte har erfarenheter som skulle gynna dig på arbetsplatsen. Det kan till exempel inkludera vana i olika datorprogram som exempelvis Word, Excel, PowerPoint, Adobe Creative Cloud eller Keynote och liknande. Lista de program du behärskar när du skriver din ansökan. Du kan även framhäva andra kompetenser som är relevanta, exempelvis om du är tekniskt lagd och bra på att lösa IT-problem eller är kunnig inom skrivande.

Det finns många saker som kan räknas som erfarenhet och det bästa är därför att sätta dig in i rollen som rekryterare på arbetsplatsen – vilka av dina erfarenheter är mest relevanta, och vilka kommer sticka ut från mängden bland övriga ansökningar?

Lista dina personliga kompetenser

Jobb som inte kräver erfarenhet fokuserar vanligen mer på din personlighet, dina egenskaper och ditt driv att utvecklas. Framhäv därför hellre på dina personliga kompetenser, så som ledarskapsförmågor, analytiskt tänkande eller sinne för planering och organisering. Söker du jobb inom service är din inställning till problemlösning och din sociala förmåga många gånger lika viktig – om inte viktigare – än din arbetserfarenhet.

Beskrivande ord som lyfter ditt CV

Genom att använda dessa beskrivande ord i din ansökan kan du lyfta ditt CV och betona det värde du tillför på en arbetsplats.

Ambitiös, anpassningsbar, ansvarsfull, driven, eftertänksam, entusiastisk, flexibel, genomtänkt, grundlig, ihärdig, initiativtagande, innovativ, insiktsfull, karismatisk, kreativ, kvicktänkt, lugn, lyhörd, motiverad, mångsidig, noggrann, organiserad, positiv, punktlig, pålitlig, samarbetsvillig, serviceminded, självgående, stresstålig, tålmodig, uppriktig, utåtriktad, ödmjuk.

Sök stort och brett

För att hitta jobb utan erfarenhet kan du behöva skicka en mängd ansökningar till olika arbetsplatser. Ofta finns dessa jobb i liknande branscher, men det är viktigt att alltid anpassa din ansökan efter företag. Nämn gärna företaget, skriv något om branschen eller ta upp en personlig koppling till arbetsplatsen. Om en arbetsgivare upplever att ansökan är för vag kan de tro att du skickar ut exakt samma ansökan till andra ställen, vilket ofta leder till att de väljer bort din ansökan.

Granska din ansökan

Att skriva CV och ett personligt brev kan vara både krävande och svårt. Genom att sätta dig in i rollen som rekryterare på arbetsplatsen kan du hitta saker att förbättra i din ansökan. Är informationen i ditt CV och personliga brev intressant eller relevant för rollen, och för den som söker en ny kollega? Ser ditt CV likadant ut som alla andra eller sticker det ut ur mängden? Vänd och vrid på innehållet i dina ansökningar och testa dig fram.

Tänk på din närvaro online

Skulle din ansökan gå vidare i processen är det inte ovanligt att arbetsgivaren eller rekryteraren testar att googla ditt namn för att se vad som kommer upp. Du bör därför se över din närvaro online, så att det som dyker upp inte har en negativ påverkan på rekryterarens helhetsbild av dig. Opassande profilbilder, offentliga konton med olämpligt innehåll och liknande kan i slutändan vara det som kostar dig ett jobb.

Hitta praktik eller lärlingsplats

En annan väg till att hitta jobb utan erfarenhet är att söka praktikplats eller gå som lärling inom yrket där du vill jobba. Detta innebär oftast en lägre lön än om du hade haft en vanlig anställning, men på så sätt kan du visa ditt värde för arbetsgivaren, som i vissa fall leder till anställning. Oavsett om det leder till jobb eller inte är det ett bra sätt att samla på dig både erfarenhet och eventuella referenser som intygar din kompetens när du söker jobb med erfarenhet.

 

Hej! Vad vill du göra?
Söka jobb Rekrytera Få hjälp att hitta jobb Kontakta oss