Sök jobb utan erfarenhet

Söka jobb utan erfarenhet

Hur får man jobb utan erfarenhet?

Vi alla börjar någonstans och även de mest erfarna har någon gång fått sitt jobb utan erfarenhet inom branschen. Det betyder inte att konkurrensen är enkel, det finns fortfarande verktyg och aspekter som kan förenkla eller försvåra ditt jobbsökande. Vi på EnRival kan exempelvis förenkla processen genom att nyttja vårt kontaktnät, hjälpa dig hitta en utbildning, eller helt enkelt bara dela med oss av de tips och knep vi nämner här nedan.

Bredda din uppfattning av erfarenhet

Att söka jobb utan erfarenhet betyder inte att du inte har erfarenheter som skulle gynna dig på arbetsplatsen. Erfarenhet kan exempelvis även innebära en förståelse för olika tekniska program som används i arbetslivet, som Excel, Word, Adobe eller Keynote. Det är däremot viktigt att du bara skriver med de program du behärskar, så att du inte skapar misstro om det kommer fram att du inte förstår saker du utgett dig för att kunna.

Erfarenhet kan även innebära saker som att ha arbetat mycket med filkonverteringeringar, att vara duktig på att lösa tekniskt strul eller att ha skrivit mycket, vare sig det är som hobby eller skoluppgift. Det finns många saker som kan räknas som erfarenhet, det bästa är därför att sätta sig in i rollen som rekryterare på arbetsplatsen du söker till – vilka av dina erfarenheter är mest relevanta för arbetsplatsen tror du, och vilka kommer sticka ut ur mängden bland övriga ansökningar?

Lista dina personliga kompetenser

Jobb som inte kräver erfarenhet kommer antagligen fokusera mer på din personlighet och ditt driv att utvecklas inom företagets spår. Fokusera därför hellre på dina personliga kompetenser, så som ledarskapsförmågor, analytiskt tänkande eller sinne för planering och organisering. Söker du jobb inom service är din inställning till problemlösning och din sociala förmåga många gånger lika viktig – om inte viktigare – än din arbetserfarenhet.

Beskrivande ord som lyfter ditt CV

Ambitiös, anpassningsbar, ansvarsfull, driven, eftertänksam, entusiastisk, flexibel, genomtänkt, grundlig, ihärdig, initiativtagande, innovativ, insiktsfull, karismatisk, kreativ, kvicktänkt, lugn, lyhörd, motiverad, mångsidig, noggrann, organiserad, positiv, punktlig, pålitlig, samarbetsvillig, serviceminded, självgående, stresstålig, tålmodig, uppriktig, utåtriktad, ödmjuk.

Sök stort och utspritt

För att kunna hitta jobb utan erfarenhet är det viktigt att inte snöa in sig på en specifik tjänst. För att hitta jobb utan erfarenhet kan du behöva skicka en mängd CVn till en mängd olika arbetsplatser.

Jobb som inte kräver erfarenhet ligger oftast i liknande branscher, men det är fortfarande viktigt att arbetsplatsen känner att din ansökan är anpassad till deras företag. Om en arbetsgivare upplever att ansökan är för vag och att du antagligen skickar ut exakt samma ansökan till andra ställen är det vanligt att de väljer bort dig bland andra kandidater. Nämn gärna företaget, säg något om branschen eller ta upp en personlig koppling till arbetsplatsen.

Utmana din ansökan

Att skriva ett cv och ett personligt brev kan vara både krävande och svårt, men i det hela måste man emellanåt sätta sig i rollen som rekryterare. I en hög av femtio Cv:n, hur väl sticker din ansökan ut? Är det du skriver i ditt CV och personliga brev intressant eller relevant för den som letar efter en kollega?

Tänk på din närvaro online

Skulle din ansökan gå vidare i processen finns det en möjlighet att arbetsgivaren eller rekryteraren testar att googla ditt namn för att se vad som kommer upp. Du bör därför se över så att det som dyker upp inte kopplas till dig på ett negativt sätt ur rekryterarens ögon. Opassande profilbilder, offentliga konton med olämpligt innehåll kan i slutet av rekryteringsprocessen vara det som kostar dig tjänsten.

Hitta praktik eller lärlingsplats

En annan väg till att hitta jobb utan erfarenhet är att söka praktikplats eller gå som lärling inom yrket där du vill jobba. Detta innebär oftast en lägre lön än om du hade haft en vanlig anställning, men på så sätt kan du bevisa ditt värde för arbetsgivaren, som i vissa fall leder till anställning. I vilket fall har du samlat på dig erfarenhet och eventuella referenser som kan stärka din kompetens när du nu söker jobb med erfarenhet.

 

Hej! Vad vill du göra?
Söka jobb Rekrytera Få hjälp att hitta jobb Kontakta oss