Samhällsorientering nyanlända EnRival

Rusta och Matcha

Vi erbjuder tjänsten Rusta och Matcha på uppdrag av Arbetsförmedlingen.
Du får en egen Jobbcoach som hjälper dig hitta ett jobb eller en utbildning som passar dina erfarenheter, förutsättningar och drömmar om framtiden. Hos EnRival får du personlig service av våra engagerade handledare och jobbmatchare.

Din väg till jobb

Vem kan ta del av Rusta och Matcha?

För att dömas behörig för Rusta och Matcha behöver du ha varit i kontakt med Arbetsförmedlingen som avgör vilka som behöriga till tjänsten. KRoM erbjuds till en mängd olika personer oavsett hur länge de varit arbetslösa, utifrån Arbetsförmedlingens uppfattning huruvida det skulle vara till hjälp för dig.

Efter att Arbetsförmedlingen godkänt dig för processen får du själv välja din Rusta och Matcha leverantör, varav vi sedan ansvarar för att anpassa och utforma programmet efter dig och dina förutsättningar. I de flesta fall pågår KRoM i sex månader, men kan vid vissa fall uppgå mot ett år.

Vad är Rusta och Matcha?

Kundval Rusta och Matcha (KRoM) är Arbetsförmedlingens nya tjänst för att fler arbetslösa skall hitta jobb. Du som är arbetssökande får aktiv hjälp att hitta ett arbete eller en utbildning som passar dig. Läs mer om Rusta och Matcha här.

Rusta och Matcha omfattar 3 steg

 • Du Rustas med verktyg och kompetens
 • Du Matchas mot lediga jobb, och börjar jobba
 • Vi hjälper dig sedan behålla jobbet

1. Rusta

 • Stöd och hjälp på vägen mot jobb

Din handledare hos EnRival är engagerad, kompetent och lyssnar på dig. Tillsammans gör ni en plan för att du skall nå din dröm så snabbt som möjligt. Handledaren hjälper dig med saker som exempelvis:

 • Att skriva CV och personligt brev
 • Intervjutekniker och förberedelser
 • Korta utbildningar som kan hjälpa dig få jobb
 • Stöd och information under jobbsökandet
 • Motiverande samtal och uppföljningar
 • med mera.

Vissa delar kan levereras på distans, men vi kommer att träffa dig varje vecka för att så snabbt som möjligt hjälpa dig hitta ett jobb eller en utbildning.

2. Matcha

 • Du börjar jobba eller studera

EnRival har en enormt duktig jobbmatchare med ett fantastiskt nätverk inom näringslivet.
Jobbmatcharens uppgift är att hitta ett jobb till dig, och se till så att du får behålla ditt nya jobb.
Matcha innebär att vi hjälper dig med saker som:

 • Individuell matchning mot lediga jobb
 • Presentation för arbetsgivare som söker personal
 • Hjälp på din nya arbetsplats, så att du får behålla jobbet
 • Dolda jobb och företagskontakter
 • Studiebesök på relevanta arbetsplatser
 • m.m.

EnRival hjälper dig lyckas på ditt nya jobb. Vi håller kontakten med dig och din nya arbetsgivare.

Du har nått ditt mål, du har ett jobb och tjänar pengar. Grattis!

Rusta och Matcha – vanliga frågor

För att bli beviljad KRoM av Arbetsförmedlingen behöver du i första hand vara inskriven hos deras tjänst. I kontakt med din handläggare avgör denne om Rusta och Matcha skulle vara något för dig. För att bli beviljad krävs det inte att du ska ha varit inskriven en viss längd, utan det är helt enkelt upp till Arbetsförmedlingens handläggare att avgöra. Därefter är det upp till dig att välja din Rusta och Matcha leverantör.

Vad är Rusta och Matcha?

Kundval Rusta och Matcha (KRoM) är en tjänst framtagen av Arbetsförmedlingen för att hjälpa fler arbetslösa hitta jobb och komma ut på marknaden. Du blir tilldelad en handledare som ser till att följa din process och rådge dig i ansökningsprocesser för att hjälpa dig in på rätt spår.

KRoM kan även innebära hjälp att hitta rätt sorters utbildningar för att i sin tur bli kvalificerad för särskilda jobb. Det innebär även hjälp med att skriva CV och personligt brev, samt intervjuträning så att du känner dig självsäker och redo när du söker dina jobb.

Hur länge kan jag delta i Rusta och Matcha?

Standardperioden för Rusta och Matcha är sex månader, där vi hoppas att du hittar ett arbete eller utbildning under kortare tid. Vi kommer däremot fortsätta följa upp med deltagare och arbetsgivare för att se till så att allt fungerar som det ska.

Skulle du efter sex månader inte hittat ett jobb eller en utbildning kan KRoM förlängas med ytterligare sex månader. I sådant fall kontaktar oftast din leverantör Arbetsförmedlingen gällande detta.

Hur vet jag om en leverantör är bra?

För att ta reda på hur bra olika leverantörer är kan du se över mängden rekryteringar som leverantören lyckats med under en tid. Du kan även prata med leverantören för att få deras egen uppfattning av vad som gör dem till en ledande leverantör. Vi vill såklart att du hamnar med en leverantör som passar dig och kommer därför vara transparenta under dialogen så att du vet vad du kan förvänta dig av oss.

Ställer Rusta och Matcha krav på leverantörerna?

Som leverantör ställs det både krav och förväntningar gällande Rusta och Matcha. Ersättning tilldelas leverantörer först vid lyckad matchning, så för att leverantörer ska ges någon typ av vinst krävs det att vi utför ett ordentligt arbete.

Samtidigt som det sätter en hög standard för oss leverantörer ställer Rusta och Matcha krav även på deltagare för att se till att alla som medverkar i programmet gör sitt bästa för att deltagare ska få ett jobb eller utbildning under de första sex månaderna.

Hur hittar jag KRoM-leverantörer?

När Arbetsförmedlingen beviljar dig att delta i KRoM har de ibland möjlighet att ge dig råd bland ett urval leverantörer som de arbetat med tidigare. Du kan även ge dig ut på internet och hitta leverantörer i din närhet som du känner tillit till eller använda sökfunktionen på Arbetsförmedlingens hemsida.

Kan jag byta leverantör om jag är missnöjd?

Skulle du vara missnöjd med en leverantörs insats har du alltid rätt till att byta leverantör. Skulle detta hända pratar du bara med Arbetsförmedlingen och förklarar situationen innan du få möjlighet att välja på nytt. Du är även välkommen att kontakta oss för hjälp vid byte av leverantör.

Vad för jobb kan jag få med KRoM?

Jobbet du får hänger mer på dig, dina kompetenser och dina ambitioner. Har du tidigare utbildningar och certifikat från utlandet hjälper vi dig med eventuella processer för att validera dessa i Sverige.

Många som nyttjar Rusta och Matcha behöver ett jobb som inte ställer krav på tidigare arbetserfarenhet inom yrket, andra behöver bara hjälp att hitta rätt väg för att kunna fortsätta en karriär startad utomlands.

EnRival Rusta och Matcha finns på följande orter

Fråga Arbetsförmedlingen om du har rätt till tjänsten, sedan kan du välja EnRival. Ange KA-nummer för din bostadsort ur listan nedan.
Vi kommer sedan kontakta dig med ett startdatum så att du snabbt kommer ut i jobb. Hjärtligt välkommen till oss när du vill ha jobb!

Sydsverige Rusta & Matcha
Malmö · Lund · Helsingborg · Landskrona · Trelleborg · Ystad · Ängelholm · Bjuv · Eslöv · Hörby · Klippan · Kävlinge · Simrishamn · Sjöbo · Svedala · Tomelilla · Örkelljunga: KA-nummer 10069081
Kristianstad · Hässleholm · Sölvesborg · Bromölla · Knislinge: KA-nummer 10068469
Karlskrona · Karlshamn · Olofström · Ronneby: KA-nummer 10066219
Linköping · Mjölby · Söderköping · Norrköping · Motala · Finspång: KA-nummer 10068478
Trollhättan · Uddevalla · Vänersborg: KA-nummer 10066222
Jönköping · Nässjö · Vaggeryd: KA-nummer: 10069697
Oskarshamn · Högsby · Mönsterås: KA-nummer 10066221
Västervik: KA-nummer 10070202
Lidköping · Götene: KA-nummer 10066220
Gotland · Slite: KA-nummer 10068470
Göteborg · Varberg · Skene: KA-nummer 10066222 (distans)

Mellansverige Rusta & Matcha
Stockholm · Uppsala · Södertälje · Sollentuna · Solna · Kista · Nacka · Bålsta · Enköping · Johanneshov · Järfälla · Nynäshamn · Rimbo · Tierp · Vällingby: KA-nummer 10069080
Västerås · Arboga · Hallstahammar · Kungsör · Surahammar · Sala · Köping: KA-nummer 10066218
Karlstad · Arvika · Kristinehamn · Forshaga · Säffle: KA-nummer 10068476
Örebro · Nora · Hallsberg: KA-nummer 10068475
Eskilstuna · Katrineholm · Flen: KA-nummer 10068473
Karlskoga: KA-nummer 10068472
Torsby: KA-nummer 10068471
Årjäng: KA-nummer 10068539
Fagersta: KA-nummer 10068474
Filipstad: KA-nummer 10068477
Nyköping: KA-nummer 10069192

Norra Sverige Rusta & Matcha
Umeå · Vännäs: KA-nummer 10066223
Luleå · Östersund · Arjeplog · Arvidsjaur · Härjedalen: KA-nummer 10066223 (distans)

EnRival som Rusta och Matcha leverantör

Vi på EnRival finns utspridda över hela Sverige med kontaktnät inom en mängd olika branschen, vilket ger oss insikten angående vad rekryterare och personalchefer letar efter hos sina blivande kollegor. Oss hittar du runtom hela Sverige i en mängd städer nära dig. Vi har koll på arbetsmarknaden och kommer göra vårt bästa för att para ihop dig med en bra arbetsplats under processens gång.

Personlig kontaktperson under processen

Under KRoM processen får du guidning och handledning från en personlig kontaktperson för att forma och specialanpassa processen för dig. Din karriärcoach kommer tillsammans med dig sätta upp en plan inför processen för att säkerställa att du får en anställning under processens gång. Kontaktpersonen kommer finnas tillgänglig för dig och upprätthålla regelbunden kontakt och uppföljning.

1. Rusta - så jobbar vi för att hjälpa dig

 • Du får individuell hjälp att hitta din väg till jobb.
 • Din handledare lär känna dig, och tillsammans gör ni upp en plan för hur du skall få ett jobb.
 • Vi hjälper dig ordna ett personligt brev och cv, vi tränar intervjuteknik och du får tips och motivation att söka jobb eller utbildning.
 • Du vet hur dina drömmar ser ut. EnRivals handledare vet hur du kan uppnå dem.
 • Vi arbetar målmedvetet för att du skall kunna matchas mot ditt drömjobb.

2. Matcha - du tar steget ut i jobb

 • EnRivals jobbmatchare letar efter dolda jobb och företagskontakter som passar dig
 • Ni går tillsammans igenom de möjligheter som finns, även jobb som bemanningskonsult
 • När rätt jobb dyker upp ser vi till så att du kommer på intervju
 • När du fått jobbet och börjat jobba ser vi till att allt fungerar på arbetsplatsen
 • Vi håller kontakten i flera månader, och hjälper dig när det behövs

Vill du veta mer om Rusta och Matcha?

Liridon Zogu

Kvalitéts- och Marknadsansvarig

liridon@enrival.se

072 – 251 37 11

Torsten Jönsson

Torsten Jönsson

Verksamhetsutveckling & IT

torsten@enrival.se

0762 – 91 94 34

Menaida Hasanovic

Operativ verksamhetschef

menaida@enrival.se

0735 – 23 08 14

Inga kontaktpersoner hittades, försök igen!

EU Socialfond Europa Rusta och Matcha EnRivalEU Socialfond Europa ESF medfinansieras

Hur kan vi hjälpa dig?

Ring vår kundtjänst på tel. 010 – 516 49 59 eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Jag godkänner att EnRival sparar information om mig. Läs mer här.
Hej! Vad vill du göra?
Söka jobb Rekrytera Få hjälp att hitta jobb Kontakta oss